Friday, December 31, 2010

TAHNIAH MALAYSIA...WE ARE THE CHAMPION


Sebelum terlambat, Cakap2bola mengucapkan tahniah di atas kejayaan skuad bolasepak Malaysia di Kejohanan Piala AFF Suzuki 2010. Cakap2Bola terlambat update kerana bersama2 rakyat Malaysia yg lain meraikan kemenangan ini. Cakap2Bola berpeluang menonton di stadium sewaktu 1st leg final di Bukit Jalil dengan kemenangan 3-0 dan seterusnya bersama2 rakyat Malaysia yg lain menonton bersama2 dan meraikan kemenangan Malaysia pada 2nd leg Final.
FAM perlu mengaturkan siri perlawanan yg benar2 kompetitif buat skuad muda ini. Lihat sahaja tanpa perlawanan persahabatan, skuad ini berjaya menjuarai AFF apatah lagi jika diberi pendedahan demi pendedahan, nescaya Asia dapat ditakluki. Dengan kemenangan ini mungkin akan memudahkan FAM menjemput pasukan2 ternama untuk friendlies dgn skuad Malaysia. sebagaimana artikel Cakap2bola terdahulu, jemputlah Korea Utara, kazakhstan atau pasukan2 Afrika menentang skuad kebangsaan. Dengar khabar england akan ke Thailand pada bulan Julai ini, apa salahnya menjemput mereka menentang kita juga. Jgn lupa kita pernah friendlies dgn England pada tahun 1991 yang menyaksikan kita tewas 4-2. Kita juga pernah menentang England B yg berkesudahan seri 1-1 yg menyaksikan Allahyarham Mokhtar Dahari menjaringkan gol yg sangat cantik.
Semuga 2011 menyaksikan sinar yang lebih terang buat skuad rajagobal ini.

Sunday, December 26, 2010

MALAYSIA 3 INDONESIA 0

Tahniah and good game. Walaupun sepanjang 90 minit aku tgk game ni sambil berdiri kerana FAM yang aku rasa terlebih print tiket. Ramai senasib dgn aku...hampeh tolll. Dah lah parking , tak dibagi tahu mana nak park...jauhnya aku menapak. Walau macam manapun aku enjoyed game tadi dan berdoa agar perlawanan kedua di jakarta nanti tidak akan mengubah keputusan skuad ini untuk bergelar juara...

Saturday, December 25, 2010

AFF SUZUKI CUP 2010 FINAL : MALAYSIA OR INDONESIA


Aku rasa 50-50. Malaysia kena main offensive game plan. Jangan bergantung pada counter attack. Strength Malaysia terletak pada 2 deadly strikers - Safee Sali dan Sharul Idlan ( walaupun baru kawin semalam hehehe). Defender kadang2 aku tengok, clear bola agak merbahaya. Cuma aku takut, fans Indon lagi ramai dari malaysia sebagaimana dlm artikel aku terdahulu, FAM tak peduli itu semua janji tiket sold out....lagi satu kalau pi Stadium, jangan lupa solat maghrib ya di stadium....

Thursday, December 23, 2010

AFF SUZUKI CUP 2010 FINAL 1ST LEG....RASANYA INDON LAGI RAMAI DI BUKIT JALIL




Kenapa aku cakap begitu? Ini adalah berdasarkan pengalaman aku tadi membeli tiket. Dalam paper, FAM mengatakan bahawa 75,000 tiket RM30 utk warga Malaysia dan sesiapa yang membeli tiket dikehendaki menunjukkan kad pengenalan. Malangnya ini tak berlaku tadi. Aku nampak muka2 Indon banyak beratur sama sedangkan mereka sepatutnya beli di Kedutaan Besar Indonesia. Di sini kita melihat bahawa FAM lebih mementingkan keuntungan, janji stadium penuh. Come on FAM, please enforce your own regulation tomorrow so the Malaysian can fully support and occupied our National Stadium. We hate to see our own stadium full with Indons.

Saturday, December 18, 2010

MALAYSIA KE FINAL. PIALA AFF SUZUKI 2010



Gambar dicilok dari web http://www.affsuzukicup.com

Tahniah Malaysia...walaupun seri dan main bertahan sahaja tetapi memadai melayakkan diri ke final. Tahniah kepada Rajagobal walaupun team muda dan tanpa persedian yang lengkap, beliau berjaya mengemudi Malaysia ke final. Yg aku tabik Rajagobal ini walaupun dulu aku tak berapa yakin dengan beliau ialah:

1) Beliau percaya akan bakat2 muda. Pemain2 inilah yang beliau latih sejak beliau menjadi jurulatih bawah 20, so beliau tahu kekuatan dan bakat pemain2 ini.

2) Beliau tidak terlalu terkongkong dengan pemain utama atau 1st eleven. Beliau expandkan kelompok pemain2 kebangsaan kepada 30-45 org dan berani mencuba. Bilamana pemain2 utama tercedera, akan terdapat pengganti..itu yg berlaku kepada skuad Malaysia sekarang ini, yg boleh aku katakan hanya depleted side kerana 10 pemain utama tercedera. dengan cara ini, pemain2 utama tidak boleh besar kepala kerana kedudukan mereka belum terjamin.

3) Tidak terima bulat2 mana2 team cikai untuk friendly. Sepanjang beliau menjadi jurulatih , hanya Maldives sahaja team cikai yg menentang malaysia dlm perlawanan persahabatan, itu pun terpaksa. Lebih rela melawan team Liga Super tempatan dari melawan team Kampuchea atau Afghanistan!!

4) Beliau , masuk kali ini dah pecahkan 3 rekod. Pertama, setelah 20 tahun tak menang pingat emas Sukan SEA, Malaysia dibawah kendaliannya telah berjaya merangkul pingat emas. Kedua , sejak 32 tahun, Malaysia berjaya melayakkan diri ke Pusingan kedua Sukan Asia dan kali ini setelah 14 tahun, beliau berjaya membawa Malaysia ke final Piala AFF ini dan mana tahu rezekinya beliau berjaya membawa Malaysia merangkul piala ini buat pertama kali.

So, aku harap, Rajagobal dan skuad Malaysia ini akan berjaya menjuarai Piala AFF kali ini, walaupun agak sengit. Juara Piala AFF edisi kali ini akan muncul juara yang baru kerana juara2 yang lama telah tersingkir, macam World Cup 2010 pulak ya...duration kejohanan ini pun macam World Cup...selama sebulan...semuga Malaysia terus berjaya...

Friday, December 17, 2010

Malaysia Vs Vietnam : 2nd Leg Semi Final AFF Suzuki Cup



Peluang 50-50. Ada 90 min untuk Malaysia bertarung. Cuma aku harapkan Rajagobal menggunakan attacking game plan instead of defensive. Malaysia kena dapat sebiji gol awal agar Vietnam lagi pressure. Jika Vietnam dapat sebijik di awal permainan, Malaysia yang akan kelam kabut. Ini yang kita perlukan kekuatan mental dikalangan pemain. Tiada erti gentar. Doa aku sebagaimana rakyat Malaysia yg gila bola ini agar Malaysia berjaya seterusnya ke final. Yg paling penting , JANGAN SESEKALI PAKAI JERSEY KUNING....

Wednesday, December 15, 2010

MALAYSIA 2 VIETNAM 0 : PIALA AFF SUZUKI


Tahniah Malaysia. Kekalkan kedudukan ini. Jangan lupa pernah sekali dulu, kita menang 2-1 dgn Indonesia di Jakarta tetapi di KL, Malaysia kena belasah 4-1. So apa2 boleh jadi dlm masa 90 min akan datang. Rajagobal kena atur strategi. Jangan main defensive, kena go for attacking. Macam kata coach Vietnam, jika kita defensif paling baik kita hanya dapat seri dan silap2 boleh kalah. So play with normal games...attack biar Vietnam terkejut. Yg paling penting dalam game tadi ialah Malaysia memakai baju BIRU...!!!!

Thursday, December 9, 2010

AFF SUZUKI CUP 2010 MALAYSIA VS VIETNAM

Pada pendapat aku , peluang 50-50. Yang penting jangan guna jersey kuning! Yang menarik perhatian aku setelah melayari suratkhabar Berita Harian Singapura ini, pasukan Indon dijanjikan S$730,000 atau bersamaan RM 1.6 JUTA jika berjaya memenangi Piala AFF ini. FAM janji apa?? Setakat slogan Malaysia Boleh sahaja , bebudak tadika pun boleh. Ini aku tak sebut ganjaran yang dijanjikan oleh Vietnam FA kepada pasukannya. Dalam paper Singapore itu juga ada artikel menyatakan persiapan pengurus pasukan Filipina yang mencari pemain2 di Eropah dan membelanjakan hampir USD500,000 ( RM1.6 JUTA ) untuk Piala AFF ini. FAM berapa agaknya perbelanjaan yg dikeluarkan ? Friendly match pun takde....itu yang aku tabik kepada Rajagobal ni walau serba kekurangan tiada sokongan padu dari FAM dalam membentuk pasukan kebangsaan, beliau gagahi juga semua ini...

Tuesday, December 7, 2010

AFF SUZUKI CUP 2010: MALAYSIA 5 LAOS 1


Tahniah aku ucapkan kepada Malaysia kerana melayakkan diri ke separuh akhir kejohanan ini. Kita juga perlu berterima kasih kepada pasukan Indonesia kerana mempamirkan semangat kesukanan dengan mengalahkan Thailand yang membolehkan Malaysia layak ke separuh akhir walaupun Indonesia telah layak dan menjadi juara kumpulan andaikata mereka tewas kepada Thailand. Yang paling nyata ialah Malaysia menang dengan memakai jersey biru...kan aku dah habaq jersey kuning tu memang suwey...

Saturday, December 4, 2010

AFF SUZUKI CUP : MALAYSIA 0 THAI 0


Tak mahu ulas apa2 cuma kali ni Malaysia pakai baju biru. Baju kuning memang suwey so janganlah pakai lagi. Untuk qualify ke semi final, agak sukar kerana Indonesia dah qualified semi final dan can afford to lose dan tetap menjadi group champion so maknanya sudah semestinya mereka jual game. Malaysia mengharapkan belas kasihan Indon dan keajaiban....tiada yg mustahil...

Thursday, December 2, 2010

FAM TOLONG JANGAN GUNA LAGI JERSEY KUNING..


gambar dipetik dari facebook wargabola


Kali ini Cakap2Bola tak mahu mengulas kekalahan teruk skuad rajagobal. Dah penat menaip tentang kekurangan persiapan skuad kebangsaan. Dah agak dah mesti kalah punya. Kali ni Cakap2Bola nak komen tentang jersey. Jersey kuning memang suwey......cuba perhatikan dan imbas kembali...setiap kali Malaysia guna jersey kuning, mesti kalah...walaupun orang akan kata syirik dan secara kebetulan...tetapi itulah hakikatnya...so berhentilah menggunakan jersey kuning...atau apa2 je lah yang ada kaitan dengan Raja...sendiri mau ingat...

Saturday, November 13, 2010

BEN WILLIAMS - REFEREE PALING BERAT SEBELAH


Terlalu nyata referee Australia ini yang mengeluarkan 3 kad merah dan 7 kad kuning kepada pemain Malaysia dengan niat semata2 untuk memenangkan tuanrumah. Takde sebab utk 3 org pemain tu mendapat kad merah. Akibat terkeluarnya 2 pemain Malaysia, dari situ bermulalah jaringan 2 gol dan seterusnya penalti setelah Kunahlan pula dikeluarkan. Itupun jaringan2 China dari dead ball position termasuk penalti. walau bagaimana pun tahniah untuk malaysia dan FAM perlu mengemukakan bantahan secara rasmi kepada FIFA dan penganjur Sukan Asia akan tindakan ben william yang nyata berat sebelah ini.

Wednesday, November 10, 2010

JAPAN 2 MALAYSIA 0

Boleh tahan...lepas ni Malaysia bila jumpa China, kena main untuk menang. China tak sekuat mana pun. Mereka pun menang 2-1 dengan Kyrgystan...itupun Kyrgystan lead 1-0. Kalau main utk menang, paling cikai pun dapar seri....kalau main untuk seri gerenti kalah punya...tapi Cakap2Bola percaya pada Rajagobal...maybe dia ada strateginya untuk menang...

Tuesday, November 9, 2010

MALAYSIA LAWAN JEPUN SUKAN ASIA 2010


Kalau lihat dari web Sukan Asia 2010 ini, Cakap2Bola berasakan Malaysia berkemampuan pergi jauh walaupun pada awalnya Cakap2Bola berfikir sebaliknya. Ini kerana pada pengamatan Cakap2Bola, pasukan Rajagobal ini walaupun dilanda berbagai masalah dan kecederaan tetapi kebanyakan pemain2 kita telah mempunyai banyak pengalaman terutama pemain2 Harimau Muda. Banyak kejutan pada Sukan Asia ini kerana bolasepak yang dipertandingkan adalah untuk peringkat umur bawah 23 jadi ranking FIFA tidak boleh dipakai sama sekali. Contohnya ialah Singapura telah seri tanpa jaringan dgn Qatar( pemenang pingat emas 2006 di Doha). Uzbekistan tewas di tangan Hong Kong dan bermacam2 kejutan yang kita nampak. Tidak mustahil skuad Rajagobal berupaya melakukan kejutan juga..Rajagobal bijak mengumpulkan dan mengenalpasti 40-45 pemain2 untuk mewakili negara. Dengan cara ini walaupun dilanda dengan kecederaan 10 pemain utama, Rajagobal mempunyai berbagai pilihan pemain. Semuga kejayaan mengiringi skuad negara.

Friday, November 5, 2010

SELAMAT BERJUANG PASUKAN MALAYSIA..


Walaupun tanpa diberi harapan dan boleh diandaikan sebagai perajurit2 yg pergi berperang tanpa peluru kerana tiadanya persiapan yang rapi berselang seli dengan perlawanan2 persahabatan yang berkualiti akibat " kelembapan " mentaliti pegawai2 di FAM. Dengan berbekalkan semangan yang jitu dan percaturan Rajagobal membawa 9 pemain Harimau Muda yang didedahkan di Liga Slovakia, kita berharap akan ada keajaiban yang berlaku di Sukan Asia ini.
Bagaimana sekumpulan perajurit yang berbekalkan hanya semangat melawan pasukan musuh yang penuh dengan senjata dan latihan taktikal atau seorang murid yang bijak tapi tidak mengulangkaji pelajaran dengan membuat latihtubi...sudah tentu akan tewas atau gagal perajurit atau murid itu...itulah pasukan bolasepak kebangsaan kita.
Dalam dunia bolasepak moden, kita lihat, pasukan2 handal memerlukan sekurang2nya 2 perlawanan kompetitif setiap bulan dan bermakna setiap tahun memerlukan 20-30 perlawanan persahabatan tetapi pasukan Malaysia??? Itulah yang disajikan oleh FAM setiap tahun pada peminat2 bola....bila kalah pemain dan jurulatih disingkirkan sedangkan mereka yang ditampuk kuasa FAM masih berdegil berada di atas...selagi yang di atas FAM itu berkuasa selagi itulah jangan diharap pasukan Malaysia berjaya...there is no short cut to success...Selamat Berjaya Pasukan malaysia....diiringi doa dari peminat bolasepak Malaysia

Monday, November 1, 2010

betul kataku ...sepatutnya Tan Sri Annuar Musa menjadi Presiden FAM


Sebelum tu tak terlambat Cakap2Bola mengucapkan tahniah kepada Kelantan kerana menjuarai Piala Malaysia 2010. Dah lama blog ni tak di update sejak bulan puasa yang lepas. Ini bukan kerana apa tapi kerana bosan dengan sukan yang ada bola...baik bolasepak mahupun hoki...pusing2 tang tu....performance dah bagus ...on track ....last2 skuad Malaysia lawan Maldives...pasukan kegemaran FAM... cuba baca artikel Cakap2Bola terdahulu yang bertarikh 8 April 2009 bertajuk Mengapa Bolasepak Malaysia Tak Maju...tentang tabiat FAM menjemput team2 Cikai ini. Byk kali dalam blog ini Cakap2Bola mengatakan, jika nak buat friendlies dengan team cikai ini, lebih baik friendlies dengan team Liga Super Malaysia sahaja yang mana tahap kita lebih tinggi dari mereka.

Berbalik kepada pasukan Kelantan, Cakap2Bola telah menulis tentang hormatnya Cakap2Bola akan Kelantan FA di dalam artikel bertarikh 24 April 2009 bertajuk FAM Patut Contohi Kelantan FA. Dalam masa 3 tahun sahaja dengan planning yg teratur, Annuar Musa telah berjaya membawa balik Piala Malaysia ke Kelantan. Tetapi kita lihat FAM, mana blueprint pasukan negara? Nak buat friendlies pun terkial2...tak mahu keluar belanja. Sepatutnya tengok jadual friendlies FIFA dan arrange Euro Tour...lawanlah team2 Afrika di eropah seperti Togo ke Mali ke Senegal ke....ini dibawaknya Maldives...

Lagi satu FAM tak boleh langsung ditegur. Apa kejadahnya sampai Sathianathan bercakap pasal Stadium terus kena gantung 6 bulan. Kesian Annuar Musa terkebil2...nampak sangat beliau langsung tak diberi kuasa, walaupun beliau seorang Timbalan Presiden FAM...hanya diarah jaga pasukan bolasepak wanita pulak tu...sebagaimana Cakap2Bola menulis dalam artikel bertarikh 20 Disember 2009 bertajuk Tan Sri Annuar Musa Sebagai Presiden FAM, sememangnya Annuar Musa layak dan sepatutnya memegang tampuk Presiden FAM....

Friday, September 3, 2010

OMAN 3 MALAYSIA 0


No problem. Yang penting itu adalah perlawanan persahabatan Kelas A yang melibatkan negara yamg rankingnya tinggi dari Malaysia. Pada pendapat Cakap2Bola, bagus kena belasah teruk dlm friendly match dengan pasukan handalan dari kita menang dengan team kelab cikai dari Liga S atau team cikai seperti Nepal, Kampuchea dll.
Sekarang baru FAM tahu standard kta dan pentingnya friendly match yg kompetetif. Hari tu menang dgn konon2nya dgn skuad B23 Korea yg sebenarnya adalahskuad pilihan Universiti mereka dan pemain Koreayg bertaraf amatur bergegar2 FAM dan media.
Pada Cakap2Bola walaupun kalah 10-0 sekalipun, yg paling utama ialah perlawanan persahabatan bertaraf A yg konsisten ibarat budak SPM yg mengulangkaji pelajaran diselang seli dengan latihan menjawab soalan utk mengetahui tahap kemampuan dan persediaan kita.....Agaknya pemimpin FAM ni dulu tak pernah menduduki peperiksaan agaknya kot.....

FAM TAKUT FACEBOOK....


Harimau Muda tak boleh bagi komen di laman Facebook. Itulah arahan FAM yg tertera dlm Harian Metro hari ini. Nampak sangat FAM takut akan kritikan2 sampai dilarangnya Harimau Muda berfb. Tengoklah berapa ramai pemimpin2 dan jurulatih2 bolasepak yang digantung oleh FAM kerana mengkritik FAM. FAM takut akan bayang2 mereka. Tiada apa yg perlu digusarkan oleh FAM akan latihan di Slovakia kerana ramai peminat2 bola tempatan menyokong penghantaraan Harimau Muda ke sana. Tidak apa kena belasah teruk oleh pasukan yg lebih handal, kerana penting untuk pendedahan. Peminat2 bola tidak boleh menerima tewas di tangan team cikai. Yg paling penting FAM perlu menyediakan satu plan sepanjang tahun yg melibatkan perlawanan2 persahabatan yg kompetitif untuk semua skuad negara baik skuad kebangsaan, B23 mahupun B21.

Thursday, September 2, 2010

OMAN VS MALAYSIA...SIAPA YG BENAR2 SERIUS MEMAJUKAN BOLASEPAK??

Cuba layari web FIFA ini dan anda akan dapati bahawa Oman membuat 5 perlawanan persahabatan BULAN SEPTEMBER ini...diulangi 5 PERLAWANAN PERSAHABATAN..dengan gergasi2 Asia manakala jika kita search Malaysia untuk quarter ini hanya 1 sahaja perlawanan itupun menetang Oman.....apalah nak jadi ni?? Rakyat Malaysia sentiasa menyokong pasukan kebangsaan cuma FAM sahaja yang tidak ingin pasukan Malaysia kuat....

Tuesday, August 31, 2010

MASA DEPAN PEMAIN BOLASEPAK MALAYSIA


Jawapan pada persoalan di atas ialah TIADA MASA DEPAN. Kenapa? Pemain2 bola MALAYSIA hanya boleh bertahan sekitar usia 30 tahun. Selepas itu tiada lagi pasukan yang menawarkan tawaran yang lumayan. Selalunya pada usia 24 tahun baru mereka mendapat tempat di dalam 1st eleven pasukan masing2. Exceptional case jika pada usia 20 tahun mereka sudah menjadi regular players dlm 1st eleven. Malah semalam aku berbual dengan rakan sekerjaku seorang Mat Salleh dari England, mengakui bahawa tidak semua produk dari Academy Manchester United, Chelsea atau juga Youth squad mereka yang berjaya mendapat mewakili 1st team pasukan itu. Akibat dari kegagalan ini, maka drop out Academy mahupun Youth squad ini terpaksa mencari nafkah dalam karier yang berlainan. Agak malang jika mereka tidak mempunyai kelayakan akademik.Itu England, bagaimana Malaysia???

Rata2 pemain bolasepak Malaysia tidak mempunyai kelayakan akademik yg kuat. Boleh kira dengan jari berapa ramai yg mempunyai sekurang2nya diploma. Selepas SPM terus memasuki skuad Piala Presiden , nasib baik dapatlah main skuad senior Liga Super. Kalau tidak, terpaksalah mencari rezeki di bidang lain.

Ditambah dengan kedudukan Malaysia yang tidak kuat di peringkat antarabangsa, maka adalah sukar untuk mana2 pemain Malaysia bermain di liga luarnegara. Jikalau terdapat pemain Malaysia yang bermain di Liga2 timur tengah pun dah cukup membanggakan kerana tawarannya adalah lumayan berbanding dengan liga malaysia.

Oleh itu FAM perlu melakukan sesuatu untuk meningkatkan prestasi pasukan Malaysia agar karier dan masadepan pemain2 bolasepak negara terjamin. Jikalau di dalam bidang lain selain dari bolasepak, pada usia 30 tahun jika mereka ini mempunyai degree, seseorg itu sekurang2nya sudah berada di position pengurus. malangnya pemain2 bolasepak, pada usia ini mereka sudah menggantung but dan mula mencari pekerjaan lain untuk menyambung hidup. Bagaimana nasib anak isteri di rumah???

Saturday, August 28, 2010

ANNUAR MUSA MEMANG TAK KECIL HATI TAPI....


Bila baca press statement Annuar Musa (TSAM) yg mengatakan beliau tidak kecil hati hanya Allah sahajalah tahu isihatinya. Mana mungkin beliau membantah perlantikan itu kerana Presiden FAM ialah .....? Itulah masalahnya ahli majlis FAM ini yg tidak tahu membezakan Sultan dan Presiden FAM. Memanglah senang kita cakap kerana kita tidak menghadiri mesyuarat itu kan...Tapi perlu diingat, yg kita tentang ialah Presiden FAM...bukannya Sultan..walaupun TSAM mengatakan beliau tidak kecil hati TETAPI Cakap2Bola merasakan seluruh peminat bolasepak tempatan hampa dengan perlantikan ini...Kita yakin TSAM berkemampuan bukan sahaja mengemudi skuad kebangsaan tetapi mengetuai FAM sendiri...sudah masanya Presiden FAM berundur....mungkin kita bagi tempuh dan melihat keputusan skuad negara di Sukan Asia dan Piala AFF ini buat Presiden FAM...

Thursday, August 26, 2010

BAGUS......HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA LAGI...

HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA ...Ini yang kita tunggu2...Keputusan yang bijak dari FAM. Bagaimana pula dgn skuad kebangsaan?? Mereka perlukan competitive matches juga...

ANDAI AKU MENGEPALAI FAM...

Andai aku mengepalai FAM, aku akan:

1) Menyediakan Master Plan pasukan kebangsaan dengan sekurang2nya 1 perlawanan persahabatan setiap bulan bertaraf A dengan pasukan2 yang rankingnya di atas Malaysia walaupun terpaksa bermain di luar negara. Master Plan ini perlu dibuat setahun lebih awal.

2) Menghadkan penyertaan pasukan di MSL dengan membenarkan hanya pasukan2 yg benar2 mampu dari segi kewangan walaupun pasukan itu hanya sebuah kelab. Tiada ruang buat mana2 pasukan yg saban tahun tak membayar gaji pemain.Jika hanya 6 pasukan sekalipun, Liga Super tetap berjalan. Dengan cara ini pemain2 yang benar2 berkaliber sahaja dpt bermain seterusnya memudahkan pemilihan pemain yg berkualiti. Ibarat memilih pelajar2 ke universiti, begitulah juga dlm bolasepak.

3) Berkerjasama dgn Kementerian Pelajaran mewujudkan semula Liga bolasepak Majlis Sukan Sekolah2 Daerah...format perlawanan penuh tiada lagi bercorak pestobala. Tiada lagi hanya 15 minit perlawanan. Setiap negeri dengan kerjasama MSS dan FA negeri akan melantik talent scout memantau mana2 pemain2 sekolah yg berkaliber seterusnya mewakili daerah, negeri dan negara.

4) Menyingkirkan mana2 pegawai yang berkepentingan peribadi yang menggunakan FAM untuk political mileage mereka. Letakkan mereka ini walaupun dilantik dlm jawatankuasa yg tak penting.

5) No friendly matches dgn kelab2 kecuali kelab2 ternama dari eropah.

6) Menyediakan dana RM1 juta kepada mana2 pasukan Malaysia yang layak menyertai Asian Champions League.

7) Melantik Sven Eriksson atau Felipe Scolari sebagai Head coach kepada skuad kebangsaan dan U23. Rajagobal sebagai pembantu. Dengan cara ini memberi publisiti meluas kepada skuad kebangsaan dan menggalakkan jemputan friendly match dari pasukan2 ternama. Jangan lupa, Malaysia pernah menentang England pada 1991 dan Brazil pada 2002!!

8) Melupakan hasrat membina pejabat baru di Janda Baik.

9) Combine kan skuad U23 dan U21...dan menghantar mereka ke serata dunia utk friendly matches.

10) Memberi elaun bulanan sekurang2nya RM10,000 kepada mana2 pemain Malaysia yang layak mengikat kontrak dengan mana2 kelab eropah sekurang2nya divisyen 1 .

11) Memendekkan duration Liga Malaysia dan mewujudkan satu jenama yg ekslusif utk Liga Malaysia ini.

12) Meletakkan target 2014 utk Malaysia melayakkan diri sekurang2nya separuh akhir Sukan Asia dan Asia Cup.

13) Meletakkan target 2012 utk Malaysia layak ke Olimpik

13) Meletakkan target 2014 sebagai tahun utk Malaysia melayakkan diri ke Piala Dunia. Oleh itu aku wujudkan 4 years Master Plan utk mencapai cita2 ini.

Itu hanya angan2 aku jika aku mengepelai FAM. Malangnya aku bukan orang politik atau aktif dalam mana2 persatuan bolasepak. Adakah mereka yg di FAM ini tidak pernah memikirkan ini. Aku yg bekerja di syarikat pun dahulu setiap tahun memerah otak utk mewujudkan 5 years Master and Business Development Plan utk kemajuan syarikat. Nampak sangat bezanya otak aku dan otak mereka...Yg penting, aku hanyalah seorang rakyat Malaysia yang mencintai bolasepak ....

Tuesday, August 24, 2010

MACAM ADA YG TAK KENA JE DLM FAM INI...

Bila meneliti senarai pengerusi Jawatankuasa FAM yg baru ini, yg baru memulakan mesyuarat pertamanya, Cakap2Bola berasakan ada sesuatu yg tak kena. Mengapa Tan Sri Annuar Musa di beri mengetuai jawatankuasa Bolasepak Wanita dan Jawatankuasa MSL?? Pada pengamatan Cakap2Bola, Annuar Musa sepatutnya diberi tugas mengetuai Pengurusan Pasukan Kebangsaan dan Juga Pengerusi Jawatankuasa Teknikal & Pembangunan Belia!! Kedua2 Jawatankuasa ini penting untuk menentukan halatuju pasukan kebangsaan. Malangnya Jawatankuasa ini dipegang oleh Prseiden FAM dan Timbalan Presiden FAM yg juga anaknya! Satu Malaya dah tahu akan kegagalan Presiden dan Timbalan Presiden yg satu lagi ini menerajui pasukan kebangsaan. Apa salahnya diberi jawatankuasa ini kepada org baru iaitu Annuar Musa yg telah membuktikan kewibawaan beliau mengemudi skuad Kelantan. Nampak gayanya, skuad kebangsaan makin tiada hala tujulah nampaknya...

MIMPI KE DATUK???

Nak ketawa aku baca kenyataan Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia Datuk Ahmad Ismail yang yakin bahawa pasukan sepaktakraw Malaysia akan membawa pulang sekurang2 1 pingat emas di Sukan Asia nanti. Camne nak menang LATUK jika dgn Korea pun kita bungkus skrg ni....ganti je lah org lain menerajui PSM ni....

Monday, August 16, 2010

BEZA ANTARA JUARA DUNIA SPAIN DAN MALAYSIA

Nak tahu apa bezanya? Spain sejak menang World Cup sebulan lepas tu terus buat friendly dgn Mexico yg kesudahan seri 1-1 di Mexico. Pada 3/9 lawan Leichteinstein. 7/9 pula lawan Argentina di Buenos Aries. 8/10 lawan Lithuania. Manakala Malaysia?? Aku tak nampak pun senarai friendly matches yang di atur dalam web FIFA ini. Maknanya Malaysia lagi kuat dari juara dunia Spain. Kita tak perlu competitive friendly match. Negara2 Asia yang lain sibuk berlumba2 mengatur friendlies, kita sibuk buat bangunan baru....BERUNDURLAH KEPIMPINAN FAM...RAKYAT MAKIN BOSAN DENGAN FAM...seperti kata rakanku FAM ialah F - Fooling A - At M - Managing...

Saturday, August 14, 2010

SYABAS BERITA HARIAN KERANA BERANI MENGKRITIK FAM...

Dah 2 hari berturut2 Berita Harian menyiarkan tentang RM32Juta wang FAM yang tidak diguna pakai untuk tujuan pembangunan bolasepak. Hari ini, satu lagi berita tentang Misteri Dana RM32 Juta disiarkan di akhbar tersebut. Seperti yang dijangka, akhbar2 perdana Malaysia seperti Utusan Malaysia langsung tidak menyebut berita ini. Seperti tag blag Cakap2Bola ini - " Blog ini diwujudkan kerana akhbar2 perdana tidak menyiarkan kritikan terhadap FAM kerana menjaga periuk nasi CEO, MD atau COO mereka "

Thursday, August 12, 2010

RM 32 JUTA DUIT FAM BUKAN UTK PEMBANGUNAN BOLA...TAPI UNTUK BANGUNAN ...PADANLAH BOLA MAKIN MERUDUM

Kementerian Belia dan Sukan mengatakan bahawa RM32JUTA diulang sekali lagi RM32JUTA duit FAM tidak diguna untuk pembangunan bolasepak. Ini dapat di baca di dalam artikel ini di Berita Harian.
Setiausaha FAM Datuk Izzudin mengatakan duit itu utk kemudahan infrastruktur pejabat baru FAM di Janda Baik.
Pada Cakap2Bola, Wisma FAM di Kelana Jaya tu dah cukup baik, strategik...lengkap segalanya...mengapa perlu yang lain. Sepatutnya FAM memikirkan tentang pembangunan bolasepak negara bukannya bermewah2 dengan pejabat yang baru. Jadi betul tekaan Cakap2Bola, yg musykil kenapa skuad kebangsaaan seringkali mengadakan perlawanan persahabatan dengan team cikai terutama sekarang ini sering sgt friendlies dgn kelab Singapore...rupanya nak jimat duit bina pejabat baru. Yang nyata skrg dan byk kali dalam artikel terdahulu Cakap2Bola ini, FAM hanya nak bermewah2 di kalangan EXCO...Semuga Tan Sri Annuar berbuat sesuatu untuk menyelamatkan pasukan2 kebangsaan ini...

SEDIH ADA..GERAM PUN ADA...

Bila baca paper dan web FIFA LIST OF FRIENDLY MATCHES ini, negara2 lain sibuk mengatur perlawanan persahabatan ...tapi FAM masih dibuai mimpi....dah berbuih mulut mengutuk FAM ni...sia2 je pahala puasa. Percayalah, lepas Asia Games atau Piala AFF...kalau Malaysia kalah teruk...yang kena pecat ialah Rajagobal dan pemain2...Yang kat atas FAM tu bersenang lenang....Nak kata bulan puasa, habis tu team Bahrain, Saudi dan lain2 negara Arab tu tak berpuasa ke? Malah Liga Pro negara2 Arab berjalan sewaktu bulan puasa dan game bermula immediately selepas habis sembahyang terawih....

Sunday, August 8, 2010

KERAJAAN NEGERI KELANTAN HANTAR SKUAD BOLASEPAK TUNAI UMRAH

Alhamdulillah bila baca petikan dari harakah ini. Kali ini Cakap2Bola copy and paste..

KOTA BHARU, 8 Ogos: Kerajaan negeri telah memperuntukkan sejumlah RM245 ribu bagi membiayai 35 pemain dan pegawai Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) bagi menunaikan umrah kali ini.

Ia ditunaikan selepas kerajaan negeri berjanji untuk membawa pemain negeri ke Mekah setelah berjaya menduduki naib johan Piala FA tahun lepas.

Pemergian rombongan tersebut malam tadi turut disertai oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO negeri, Abdul Fattah Mahmood (gambar).

Abdul Fattah berkata, walapun terdapat beberapa pemain yang tidak ikut serta rombongan itu, mereka tidak akan diberi wang tunai sebagai gantinya kerana hasrat kerajaan ialah untuk membawa menunaikan umrah.

“Kerajaan negeri sebelum ini telah menjelaskan bahawa akan menaja 34 pemain dan pegawai dan ketua jurulatih Sathianathan pula akan mendapat wang yang sama jumlahnya dengan kos umrah iaitu RM7 ribu,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan majlis penutup Konvesyen Belia 2010 di Balai Islam, semalam.

Abdul Fattah berkata terdapat empat pemain yang tidak ikut serta iaitu Indra Putra Mahyuddin, Halim Napi, Safwan Ibrahim dan Khalid Jamlus dan tempat mereka telah diganti dengan Ahli Lembaga Kafa sendiri termasuk Timbalan Presiden FAM yang juga Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa.

Menurut beliau lagi, sehingga kini beliau tidak mengetahui alasan sebenar kenapa mereka tidak ingin sertai rombongan tersebut dan cuma dimaklumkan bahawa Safwan mempunyai masalah ibunya yang sedang sakit.

Beliau juga berharap dengan tertunainya hasrat kerajaan itu dapat meningkatkan lagi semangat pemain.

Menyentuh janji tahun ini, Abdul Fattah berkata setakat ini tidak dapat diputuskan lagi dan akan melihat perkembangan semasa bolasepak Kelantan.

Saturday, August 7, 2010

KUMPULAN MAUT PIALA MALAYSIA





Kumpulan A merupakan kumpulan Maut. Menemukan finalis Piala Malaysia 2009 Kelantan dan Negeri Sembilan disamping pasukan yang tidak boleh dinafikan kekuatan mereka KL PLUS dan PKNS FC.
Pertembungan 3 bekas jurulatih kebangsaan iaitu Wan Jamak utk NS, Sathianathan utk Kelantan dan Hj Abdul Rahman Ibrahim utk PKNS. Hanya PKNS FC merupakan underdog. Walaubagaimanpun jgn memandang rendah PKNS, kerana tanpa pemain bintang, Hj Abdul Rahman hampir2 berjaya membawa PKNS ke Liga Super 2011.

Kita lihat nanti...siapa yang kena....

Thursday, August 5, 2010

HARAPAN PEMINAT BOLA MALAYSIA TERHADAP ANNUAR MUSA...

Di mana2 blog bola, akan bercerita tentang keputusan pemilihan EXCO FAM. Sebagaimana artikel Cakap2Bola terdahulu, sememangnya hanya Tan Sri Annuar Musa sahaja muka baru dalam kepimpinan EXCO. Kejayaan Annuar Musa dicemburui oleh bekas2 EXCO FAM yang lalu. Macam2 pendapat dan prosedur yang perlu dipatuhi oleh Annuar Musa. Nasib baik Annuar Musa berjaya mematahkan cakap mereka. Pada pengamatan Cakap2Bola, kebanyakan mereka yang ingin menjadi EXCO FAM ini mempunyai kepentingan peribadi mendahului daripada semangat cintakan bolasepak. Mereka merasakan dengan menduduki kerusi EXCO ini mereka mendapat peluang mendekati Presidan FAM dan mempunyai political mileage di dalam kareer politik mereka atau mungkin dapat makan angin percuma bilamana adanya kejohanan bolasepak. Tetapi ini tidak terdapat pada Tan Sri Annuar Musa. Kita lihat bagaimana beliau membawa kejayaan Kelantan. Untuk political milege, tentunya tidak kerana kareer politik Annuar Musa sudah sampai ke penghujung . Malah Dewan Pemuda PAS ingin bertemu dengan barisan kepempinan FAM yang baru ini seolah2 dapat menerima Annuar Musa kerana kejayaan beliau terhadap KAFA. Cuma pesanan Cakap2Bola agar Annuar Musa:
1) Ketepikan fahaman politik demi bolasepak Malaysia. Tiada UMNO, PAS, PKR atau DAP. Itu yang berjaya dilakukan di Kelantan.
2) Bekerjalah sebagaiman dilakukan terhadap KAFA. More competitive friendly matches pada skuad kebangsaan. Jangan jadi macam setengah2 Timb. Presidan mahupun Naib Presiden lalu yang pernah menjadi pengurus pasukan kebangsaan tapi muka hidung pun tak pernah nampak bersama skuad kebangsaan.
3) Lupakan cakap2 belakang dan komplot2 di dalam FAM ini kerana pengaruh bekas2 pemimpin ini masih kuat dan tidak mustahil akan adanya sabotaj terutama pada skuad kebangsaan. Bilamana skuad kebangsaan kalah maka mereka akan menuding kepada Annuar Musa. Presiden masih selesa...

Terlalu tinggi harapan rakyat Malaysia yg cintakan bola terhadap Annuar Musa. Ayuh lakukan yang terbaik sebagaimana anda lakukan terhadap kelantan FA. Dengan 1 musim sahaja Kelantan berjaya melangkah ke 2 Final pada 2009. Tak mustahil dapat dilakukan terhadap skuad kebangsaan. Mulakan langkah dengan skuad Rajagobal ke Sukan Asia tahun ini...Arrange more competitive friendly matches....

Wednesday, August 4, 2010

KENAPA FAM SUKA SANGAT BUAT FRIENDLIES DGN KELAB LIGA S'PORE??

Tajuk di atas itu menjadi persoalan Cakap2Bola bila baca artikel Skuad Negara Terus Di Uji di akhbar Kosmo hari ini. Kenapa FAM pilih lagi kelab yang bermain di Liga S ini? Macam ada yang tak kena...Semuga Tan Sri Annuar Musa membuat sesuatu menyelamatkan FAM. Cakap2Bola tidak percaya akan kebolehan barisan EXCO FAM yang lain dari Presiden, Timbalan Presiden yang satu lagi dan Naib2 Presiden yang baru ini...menurut kata rakan Cakap2Bola ysng juga rakan blogger bola iaitu Meor Nama DepanKu...semuanya muka FAMiliar...ataupun FAMLiar....???

Sunday, August 1, 2010

ADAKAH MUKA BARU MENERAJUI FAM???

Jawapannya adalah TIDAK kecuali Tan Sri Annuar Musa yang menjawat jawatan Timbalan Presiden. Yang lain2 tu adalah muka2 yang sememangnya sentiasa berada di FAM. Timbalan Presiden yg satu lagi memang dah lama di FAM kecuali penggal 2007/2010 . Untuk mengharapkan perubahan pada FAM, janganlah menaruh harapan yang terlalu besar kerana Presidan pun awal2 lagi dah siapkan pengganti....Agak malang bagi FAM kerana akan adanya dinasti di FAM nanti. Pahang FA telah membuktikan betapa teruknya pengurusan mereka..Walaubagaimanapun Cakap2Bola memang sudah lama menjangka Tan Sri Annuar Musa akan berjaya, malah pada artikel Cakap2Bola yang bertarikh December 2009 yang bertajuk TAN SRI ANNUAR MUSA SEBAGAI PRESIDEN FAM ? menyokong Tan Sri Annuar bukan hanya sebagai Timbalan Presiden tetapi sebagai PRESIDEN FAM!! Malangnya gabungan FAM tidak reti menilai atau membezakan Presiden FAM dan jawatan Raja. Pencalonan orang lain sebagai Prseiden FAM bukan bermakna kita menderhaka kepada mana2 Sultan atau Raja...kerana yang dikritik atau diganti adalah PRESIDEN FAM ....

Tuesday, July 27, 2010

RAJAGOBAL MENYALAK MINTA MORE COMPETITIVE FRIENDLY MATCHES.....

Tabik sama Rajagobal kerana merubah lanskap bolasepak Malaysia. U23 Malaysia sekarang bermain dengan konfiden dan corak permainan yang laju. Rajagobal menyalak minta more competitive matches tapi FAM buat bodoh je...Silap2 nanti FAM buat friendly dgn Kampuchea as what they did to Harimau Muda baru2 ini....bilalah FAM nak berubah....anak pun dah mula masuk balik jadi Timbalan Presiden...

Friday, July 23, 2010

AKHIR SEBUAH IMPIAN PKNS FC...

Maka berkuburlah impian PKNS FC untuk melayakkan diri ke Liga Super 2011 setelah tewas kepada Harimau Muda 2-1 tadi. Sabah berjaya mengisi slot terakhir apabila memenangi perlawanan terakhir dengan kemenangan 1-0 ke atas Pos Malaysia. PKNS FC hanya memerlukan kemenangan sahaja untuk melayakkan diri....Maka berakhirlah sebuah impian...selepas ini PKNS FC perlu fokus kepada Piala Malaysia , mana tahu boleh melakukan kejutan sebagaimana MPPJ pada musim 2003 dahulu..

Thursday, July 22, 2010

PKNS FC PERLU MENANG UNTUK KE LIGA SUPER 2011



Malam ini adalah malam penentuan buat PKNS FC samada layak ke Liga Super 2011. Memerlukan kemenangan di dalam perlawanan terakhir menentang Harimau Muda, sudah tentu pasukan bimbingan bekas jurulatih kebangsaan Abdul Rahman Ibrahim memburu slot terakhir setelah Felda United layak selaku juara Liga Perdana. Semuga kejayaan di samping PKNS FC kerana Cakap2Bola memang mengikuti perkembangan PKNS FC kerana 2 anak Cakap2Bola merupakan produk PKNS FC yang dibimbing sejak sekolah rendah di Akademi Bolasepak PKNS FC. Penglibatan anak2 di dalam akademi bolasepak tidak menghalang mereka berjaya di dalam akademik.

Cakap2Bola sudah lama mengatakan di dalam artikel terdahulu bahawa PKNS FC sememangnya layak ke Liga Super kerana pengurusan yang cekap berbanding dengan pasukan2 negeri yang lain seperti Pahang, Melaka, Sarawak dll .

Semuga PKNS FC berjaya melayakkan diri ke Liga Super dan menebus kekecewaan " adik " mereka skuad bawah 12 yang gagal mempertahankan kejuaraan Liga Bolasepak Komuniti Kebangsaan untuk tahun ini. Skuad Bawah 12 PKNS merupakan juara sulung pada tahun lepas.

Wednesday, July 21, 2010

TEAM WORLD CUP PUN DAH MULA BUAT FRIENDLIES...

Cuba layari web FIFA FRIENDLY MATCHES ini. Kita akan dapati senarai perlawanan samada Qualifying Round mahupun friendly matches. Pasukan2 yg menyertai Piala Dunia yang lalu pun sudah mula mengatur langkah dengan membuat friendly matches ini. Negara2 asia yg lain seperti Qatar, Bahrain, malah Thai sudah mengorak langkah. Kita tak nampak nama negara kita dalam senarai ini.FAM mengaturkan perlawanan pun kelab2 cikai luar yg tak kompetitif langsung. Sepatutnya arrangelah dengan pasukan kebangsaan sbgmana perlawanan dgn U23 Korea Selatan pada 25hb Julai ini. Tidurlah FAM...Tidurlah lena...Tidurlah Permaisuriku...Tak payah lah atur apa2 pada skuad Rajagobal ini. Kalau kalah teruk pun boleh tukar pemain2.. Naik bengang Cakap2Bola dengan FAM ini...

Tuesday, July 20, 2010

CAMNE BOLA NAK MAJU, ASYIK MUKA TU JE NAK BERTANDING EXCO FAM

Bila meneliti senarai calon2 yg bertanding utk jawatan EXCO FAM, lagi2 muka lama yg bertanding termasuk Raja Ahmad Zainudin, Mat Jusoh Terengganu, Presiden Persekutuan Hoki Malaysia dan lain2 lagi yang dah tahu prestasi mereka sebelum ini yg tak memajukan bolasepak negara. Presiden memanglah takde siapa nak lawan, semua mengangguk sahaja. Yg aku sokong ialah Anuar Musa sebab dia berjaya memajukan bolasepak Kelantan....kalau dia bertanding Presiden pun aku sokong...

Saturday, July 17, 2010

AKAN TERJEJAS KE BOLASEPAK TEMPATAN AKIBAT KENAIKAN HARGA BARANG2?



Jawapan dari Cakap2Bola tentang persoalan di atas ialah SUDAH SEMESTINYA terjejas. Siapa nak tgk bola jika permainan macam team kampung. Minyak nak ke stadium kena kira, harga tiket pun kena kira gak, tak campur dgn air ke burger ke yg nak dimakan dalam stadium tu. Dan jgn terperanjat jika stadium bertambah kosong selepas ini . Skrg pun dah kosong gara2 World Cup yg baru lalu.

Friday, July 16, 2010

FAM BUAT LAWAK LAGI...SIAPA SEBENARNYA YG MENGUASAI FAM ??

Cuba baca artikel BIAR BETUL AZZUDIN?? ini, tidak menghairankan Cakap2Bola dengan cara pentadbiran FAM ini.
Sebagaimana artikel Cakap2Bola terdahulu, kenapa pertelingkahan antara Ketua Jurulatih Harimau Muda Azrai Khor dan pembantunya Mohana ( siapa mamat ni ??) , Azrai Khor yg kena pecat? Sepatutnya mamat yg bernama Mohana ni lah yg patut dipecat kerana dia hanya sebagai pembantu sahaja. Yg paling utama apa latarbelakang Mohana ni? Apa reputasi dia? Sedangkan Azrai Khor telah terbukti reputasinya. Siapa sebenarnya di belakang FAM ini??

Thursday, July 15, 2010

JURULATIH HARIMAU BERTUKAR, PENGURUSAN FAM BILA NAK BERTUKAR???



Gambar2 di atas diambil dari Facebook Bekas Jurulatih Harimau Muda Azrai Khor Abdullah


Bila baca artikel ANAK HARIMAU B TANPA TUAN dari Berita Harian Online hari ini, Cakap2Bola berasakan seolah2 ada pergeseran antara Coach Azrai dan pembantunya Mohana. Siapa Mohana ni? Apa rekodnya sebelum ini ? Bagaimana dia dilantik? Sampai Azrai Khor terpaksa FAM korbankan. Tak tahulah apa sebabnya. Yang pasti FAM telah mengambil keputusan menaik pangkatkan jurulatih Harimau Muda B Ong Kim Swee dan pembantunya untuk mengendalikan Harimau Muda A.

Dari sini kita lihat bagaimana FAM membuat keputusan. Dah banyak kali Cakap2Bola menulis akan kelemahan FAM ini. Yang pasti jurulatih bertukar ganti, yang duk kat atas tu bila nak turun. YG lagi haru bekas Timbalan Presiden FAM dahulu merangkap Presiden Persekutuan Hoki Malaysia nak buat comeback dengan menjadi org no 2 FAM kembali. Makin hancurlah FAM....

Wednesday, July 14, 2010

WORLD CUP PLAYERS COOL...MALAYSIAN PLAYERS EMOTIONAL



Sepanjang menonton perlawanan2 Piala Dunia yang lalu, pengajaran yang patut di ambil oleh pemain2 bolasepak di Malaysia ini ialah perlu bermain menggunakan akal dan bukan menggunakan " tangan " atau paling penting JANGAN bermain mengikut emosi.

Lihat sahaja Robben, Messi, Drogba atau yang lain..kena tackle punyalah teruk tapi takde pun tangan mereka berjalan. Cool sahaja. Tak macam pemain2 Liga di Malaysia, kena tackle sikit, kungfu pun keluar....depan pengadil pulak tu...sia2 je kena gantung dan kad merah. Yg kena tackle pula kena kad merah.

Oleh itu banyak aspek dikalangan pemain2 Malaysia yg perlu kita tingkatkan, bukan sahaja skill tetapi emosi jika kita ingin Malaysia melayakkan diri ke World Cup....bila agaknya ya???

Monday, July 12, 2010

RAMALAN KU TIDAK BENAR BELAKA.







Spain deserves to win. Ramalanku Tidak benar Belaka. Maka tamatnya Piala dunia kali ini maka Cakap2Bola seperti sediakala, tidak mengadap tv atau kekadang TV mengadap aku. Bila agaknya Malaysia dapat masuk Piala Dunia ini. Spain mengambil masa 4 tahun membentuk pasukan ini sehingga menjuarai Euro 2008 dan World Cup. Cuma FAM sahaja yg tak pernah serik....cukuplah yg kat atas FAM tu..dah lama benor dah pegang tampuk FAM.....

Thursday, July 8, 2010

ORANGE OR RED ???





Oren atau Merah ?? Netherland atau Spain?? Sama kuat sama bagus....kesilapan sedikit maka Piala pun terlepas sebagaimana game antara German dan Spain. Cakap2Bola memilih Netherland untuk menjuarai edisi kali ini. Semuga pilihan kali ini tak tersasar lagi....

SEMUA RAMALAN TERSASAR.....



Akhirnya Spain bertemu Netherland di Final nanti. Ramalan Cakap2Bola pun tersasar kerana meramalkan German akan menjuarai Piala Dunia kali ini. Semalam Spain membuktikan bahawa mereka menjuarai Euro 2008 dan menewaskan German di perlawanan akhir Euro itu bukan nasib semata2. Kita lihat bagaimana Germany tidak mampu bergerak. Tiada counter attack yang menghasilkan gol. Mungkin ketiadaan Mueller agaknya.

Walaubagaimanapun, kejohanan kali ini mencatatkan sejarah kerana pertama kali pasukan benua Eropah akan memenangi Piala Dunia di luar benua Eropah. Pertama kali Spain memasuki semi final dan seterusnya berjaya ke Final. Dan yang paling utama, akan terdapat juara baru Piala Dunia kerana Spain mahupun Netherland tidak pernah memenangi World Cup.

Saturday, July 3, 2010

TEAMWORK IS BETTER THAN INDIVIDUAL SKILLS



Baru sebentar tadi dihidangkan pertembungan antara 2 gergasi, German bertemu Argentina. Kita melihat sekali lagi " scoring machine " Germany yang dikuasai oleh Schweinsteiger, Mueller, Podolski,Ozil dan penjolok gol Klose bermaharajalela. Dengan counter attack yang laju ditambah umpanan jarak jauh yang perfect sebagaimana menentang England, kita lihat Argentina terkulai. Melihat dari persembahan ini dan prestasi German yang semakin memuncak Cakap2Bola meramalkan German akan muncul sebagai juara edisi kali ini. Dengan individual skill dan teamwork yang jitu, German menharubirukan pertahanan Argentina. Messi walaupun diberi ruang yang luas oleh German, gagal kerana tiada bantuan dari rakan2 lain. Tevez langsung tak berfungsi.

Semalam kita melihat bagaimana Netherland mengajar Brazil. Brazil yang tidak pernah ketinggalan gol sepanjang edisi kali ini agak menggelabah bilamana Netherland mula menyamakan kedudukan dan bertambah lintang pukang bila Netherland mendahului sehingga tamat perlawanan . Tiada 1-2 atau 1 touch football dari Brazil. Malah bermain umpanan jauh yang hancur tidak sebagaimana short pass yang diamalkannya. 3 serangkai Netherland iaitu Robben, Sneijder, Kuyt mengharubirukan Brazil. Persie agak kurang menonjol.Tiga serangkai tersebut dengan individual skill yg menarik menjahanamkan Brazil di babak kedua.

Dari kedua2 perlawanan ini kita dapati dengan teamwork yang jitu ditambah dgn individual skill yg hebat dan yg paling utama ialah disiplin, adalah asas kepada kejayaan sesebuah pasukan. Kesemua ini ada pada Germany walaupun 13 pemainnya adalah dibawah 25 tahun!! Germany akan menguasai dunia bolasepak 5 tahun akan datang ini.....

Wednesday, June 30, 2010

SUDAH KE QUARTERFINALS



Bahang Piala Dunia 2010 sudah sampai ke suku akhir. 8 pasukan terbaik sudah diketahui. Tiada wakil Asia dan Amerika Tengah/Utara dalam slot ini. Cuma 2 perlawanan yang menarik perhatian Cakap2Bola pada suku akhir nanti iaitu German bertemu Argentina dan Netherland bertemu Brazil. Pada awal2 lagi Cakap2Bola meramalkan pertemuan ini berdasarkan carta Piala Dunia kali ini. Pada firasat Cakap2Bola pasukan yang memenangi perlawanan di atas ini bakal bertemu di Final nanti.

German bertemu Argentina menarik perhatian kerana skuad German dibarisi pemain average di bawah 25 tahun. Kebanyakan mereka ini adalah skuad bawah 21 German yg memenangi Kejuaraan Eropah Bawah 21 tahun pada tahun lepas. Pertembungan kedua2 pasukan ini akan mempamirkan kehebatan " scoring machine " mereka yang pada pusingan awal telah terbukti kehebatannya.

Brazil dan Holland pula merupakan perlawanan yg menarik dengan barisan bintang mereka. Brazil dengan permainan 1-2, one touch football dengan gaya sempoi amat merbahaya dengan Luis Fabiano yang sentiasa pintar mencari gol.Holland mempamirkan permaianan yg hambar sewaktu bertemu Slovakia tempuhari.

Walaubagaimanapun Cakap2Bola merasa bertuah kerana berpeluang menonton hampir kesemua perlawanan setakat ini walaupun kadangkala terlelap di depan TV heheheh..

Friday, June 25, 2010

KENAPA MALAYSIA MASIH TAK LAYAK MASUK WORLD CUP??



Edisi Piala Dunia 2010 sudah hampir memasuki ke Pusingan kedua. France dan Itali sudah terkeluar. England hampir bungkus juga pada awalnya. France sudah Cakap2Bola duga akan bungkus awal kerana terlalu banyak Jeneral di dalam team. Bila terlalu banyak Jeneral maka tiada prebet yg boleh dikerah untuk berperang, kerana semua berlagak macam Jeneral. Yg paling penting di dalam sebuah pasukan atau organisasi , perlu elakkan banyak Jeneral.

Yang menarik perhatian Cakap2Bola terhadap pasukan2 yg bertanding ini ialah kesemua pasukan mempunyai pemain2 yg bermain di luar liga negara mereka. Malah Korea Utara mempunyai pemain2 yg beraksi di Liga Jepun dan kelab Russia. Begitu juga Honduras yang mempunyai pemain2 yang beraksi di EPL. Pasukan2 Afrika jangan cakaplah, hampir kesemua pemainnya beraksi di Liga Eropah. Senarai nama pemain2 dan kelab2 mereka boleh di layari di web WORLD CUP 2010 .

Dari sini kita boleh katakan selagi tiada pemain2 Malaysia yang mampu beraksi di liga luarnegara selagi itu kita boleh lupakan impian kita untuk melihat Malaysia beraksi di luarnegara.

Friday, May 14, 2010

KERAJAAN LULUSKAN JUDI BOLA....APA NAK JADI ??


Agak mengecewakan hampir majoriti rakyat Malaysia terutama yang beragama Islam bilamana Kerajaan Malaysia meluluskan Judi Bolasepak dan Sukan kepada Berjaya Corporation yang dimiliki oleh Vincent Tan. Walaupun Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek mengatakan bahawa Kerajaan akan menimbangkan cadangan itu tetapi hakikatnya sudah diluluskan oleh kabinet yang diterajui oleh Perdana Menteri 1Malaysia kita.

Tanpa mengambilkira fahaman politik, Cakap2Bola menyeru kesemua peminat2 bola mengambil langkah membantah kelulusan ini. Rakyat Malaysia di Timur Tengah telah mengambil langkah membuat petition . Bersama2lah kita membantah kelulusan ini dengan menyertai petition online.

Nampak gayanya kerajaan tidak peduli rintihan dan bantahan rakyat Malaysia. Bukan hanya Pakatan Rakyat sahaja membantah malah banyak Bahagian2 UMNO yang sedar membantah kelulusan ini. Adakah kita perlu bersubahat dengan kepimpinan sediada yang terang2 melanggari hukum Islam. Sepatutnya judi yang sediada dikurangkan tetapi malangnya ditambah lagi pula. Mungkin agaknya nasihat dari APCO yang terang2 dikuasai oleh Yahudi.....Allah Selamatkan Malaysia dari kepimpinan yang fasik ini yang tidak nampak lagi halal dan haram..kemungkinan akibat hati yang sudah hitam kerana terlalu banyak benda haram yang memasuki tubuh pemimpin kita.....

Thursday, May 6, 2010

APA KHABAR SKUAD RAJAGOBAL?

Dah hampir 2 bulan blog ini tidak diupdate kerana kesuntukan masa. Walau begitu Cakap2bola tetap mengikuti perkembangan dunia bolasepak. European Champions League pun sudah hampir ke penghujung. Cakap2Bola memilih skuad Jose Mourinho menjuarai edisi kali ini kerana Mourinho adalah Master of Tactical. Kita boleh melihat bagaimana Barcelona yg gah dengan nama2 hebat dimalukan oleh Inter Milan ini.
Di Asia pula, Asian Champions League sudah ke penamat juga. Sewaktu perlawanan pusingan kedua Separuh Akhir UEFA Champions League berlangsung bertembung dengan Asian Champions league, pak2 arab di saudi ini langsung tidak kesah akan pertembungan kelab eropah ini, mereka lebih berminat melihat kelab2 mereka yg beraksi di Asian champions League.
Bulan depan akan berlangsung World Cup 2010 di South Africa. Makin tak lakulah tiket Liga Super negara kita. Cuma yg Cakap2Bola kesalkan, apa aktiviti skuad rajagobal ini? Takde friendlies yg kompetitif ke? FAM tak pernah serik2...

Thursday, March 25, 2010

MEMANG ELOKLAH DIBATALKAN

Berita hari ini menyebut perlawanan persahabatan diantara pasukan negara dan kelab BFC Tero Sasana Thailand dibatalkan atas sebab2 keselamatan. Cakap2Bola telah menulis sebelum ini dan menyarankan agar perlawanan ini dibatalkan kerana FAM seolah menggadai maruah dengan membiarkan pasukan negara melawan sebuah pasukan bertaraf kelab dari Thai. Bilalah agaknya FAM ni nak sedar dan menjaga maruah pasukan kebangsaan. banyak lagi pasukan kebangsaan negara lain yang boleh kita jemput contohnya Iraq, Oman, Turkmenistan dan lain2 lagi. Pasukan Selangor pun kalah lagi di AFC Cup dengan pasukan dari Maldives yang rata2 pemain amatur. APalah nak jadi bola kita ni......

Wednesday, March 24, 2010

DAH LAMA AKU HABAQ PASAI NI......

Bila baca petikan artikel di laman web sahabat bola Sangkunang bertajuk KERISAUAN BUTLER TERHADAP BOLASEPAK MALAYSIA , Cakap2Bola tak terperanjat langsung kerana artikel Cakap2Bola yang terdahulu menekankan betapa pentingnya Kejohanan Antara Kelab2 Asia ini terutama Asian Champions League yang pada Cakap2Bola setaraf dengan UEFA Champions League. Cuba baca artikel2 Cakap2Bola terdahulu antaranya FAM PATUT CONTOHI KELANTAN FA bertarikh 24 April 2009 yang mana Cakap2Bola meminta FAM memberi ganjaran kepada mana2 pasukan Malaysia yang dapat melayakkan diri ke Asian Champions League ini. Negara2 Arab menekankan kejayaan kelab2 mereka di Asian Champions League ini. Tahun lepas Kedah dibelasah 8-2 dengan kelab Vietnam dan tahun ini Selangor menerima nasib yang sama.
FAM patut mengambil langkah yang sewajarnya manakala FA negeri patut mengambil pendekatan yang serius terhadap kejohan kelab2 Asia ini. Bila agaknya kita dapat melihat pasukan malaysia sama taraf dengan Al Hilal, Al Ittihad, Pohang Steelers mahupun Sepahan dari Iran. Camana lah nak maju, sedangkan FAM sendiri mengaturkan perlawanan persahabatan skuad kebangsaan dengan pasukan bertaraf kelab yang cikai dari Liga S dan Liga Thai...

Sunday, March 21, 2010

PERMULAAN YANG BAGUS BUAT PKNS FC BAWAH 12

Sudah masuk minggu kedua, Kejohanan Liga Komuniti Kebangsaan Bawah 12 berlangsung. Akademi Bolasepak PKNS FC selaku penyandang juara sulung Bawah 11 liga yang sama tahun lepas di beri cabaran yang hebat dari lawan yang dihadapinya. Keputusan setakat ini buat AB PKNS FC :

Minggu pertama : AB PKNS FC 0 MUKL 0
AB PKNS FC 1 GEN PRO 0 ( GenPro merupakan semifinalis tahun lepas)

Minggu kedua : AB PKNS FC 1 SOCCERGURUS 1
AB PKNS FC 4 SPARTAN FC 0

Keputusan perlawanan boleh didapati juga dari laman web NATIONAL JUNIOR U12 COMMUNITY LEAGUE atau dari Laman Facebook PKNS FC.

Wednesday, March 17, 2010

SLOVAKIA 2 MALAYSIA 0


Itu adalah keputusan perlawanan pada Pestabola Merdeka 2001. Ketika itu Slovakia bukan merupakan kuasa besar Eropah. Selepas 9 tahun, Slovakia membuktikan dengan perancangan yang betul, mereka berjaya melayakkan diri ke Piala Dunia 2010 sedangkan Malaysia di takuk itu. Walaupun hakikatnya skuad Rajagobal sepatutnya berada di landasan yang betul untuk menghadapi Sukan asia hujung tahun ini, tetapi FAM tetap dengan perangai lama, mengaturkan persahabatan dengan pasukan2 cikai yang bukan bertaraf kebangsaan. Kenapa tidak menjemput Iraq, Oman, Korea Utara, negara2 bekas blok Soviet untuk bermain bersama Malaysia? Pada hakikatnya mereka akan sudi bertandang ke Malaysia jika kena caranya...

Tuesday, March 16, 2010

FAM PATUT BATALKAN RANCANGAN KE THAILAND

Hanya kelab BEC Tero Sasana dari thailand sahaja yang akan bertemu Malaysia pada 27hb ini dan bukannya pasukan kebangsaan Thai. Itu perkhabaran terbaru dari FAM. FAM sepatutnya membatalkan perlawanan kerena FA Thailand memperlekehkan pasukan kita. Walau ada 10 pemain impot pasukan itu, bukan bermakna kita perlu melayan mereka. Ditambah pula pasukan ini hanya menduduki tempat keempat Liga Thailand. Peduli apa dengan pemain impot kelab itu kerana pemain2 impot mereka bukannya star Piala Dunia. Cakap2Bola makin pening dengan halatuju FAM terhadap pasukan Rajagobal ini. Seolah2 tiada perancangan yang lengkap. Main tangkap muat sahaja. dahlah hari tu mereka bertemu pasukan kelab Jepun yang menghuni tangga tercorot Liga S yg berkesudahan seri 0-0, kali ini bersetuju pula dengan kelab Thai yang mungkin setaraf dengan pasukan T Team. FAM perlu menjaga maruah pasukan negara bukan menemukan mereka pasukan2 cikai. Tidak serikkah FAM dengan cara mereka yang lalu, yang sering kali mengundang pasukan2 cikai seperti Afghan, Kampuchea, maldives untuk saingan dengan Malaysia. Sampai bila perkara ini harus berterusan ????

Wednesday, March 10, 2010

PRESIDEN FAM MURKA DGN KENYATAAN HARIAN METRO

Kan Cakap2Bola dah bagitau awal2 akan tentang kebodohan wartawan Harian Metro semalam yang menulis tentang skuad Harimau Muda di Slovakia di dalam artikel Cakap2Bola yang bertajuk JANGAN PERTIKAIKAN PENGHANTARAN HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA - PART 2. Suratkhabar Kosmo hari ini di dalam artikel PRESIDEN FAM MURKA. Selalunya Cakap2Bola menegur FAM di dlm blog Cakap2Bola ini tetapi penghantaran skuad Harimau Muda ke Slovakia oleh FAM memang Cakap2Bola bersetuju 100%.
Dari artikel bodoh Harian Metro inilah membuktikan kebanyakan wartawan sekarang menulis berdasarkan niat dan agenda peribadi. Inilah yang berlaku di alam media massa Malaysia sekarang ini yang menyebabkan blogs menjadi alternatif sumber berita masyarakat. Dari penulisan politik, sukan apatah lagi hiburan, kebanyakan wartawan2 menulis seolah2 mereka ini berkuasa , tabur fitnah sana sini dan mahu mangsa yang menjadi hentaman mereka di media massa berlutut kepada mereka.....mereka lupa etika kewartawanan.....ooops blog Cakap2Bola ini hanyalah blog sukan......dan melalut pulak ya.....

Tuesday, March 9, 2010

JGN PERTIKAIKAN PENGHANTARAN HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA - PART 2

Bila membaca artikel Harian Metro bertajuk RAJA LAWAK DI SLOVAKIA Cakap2Bola berasa marah akan kebodohan wartawan Harian Metro ini menulis. Pada Cakap2Bola walaupun tiada mata diberi buat setiap perlawanan melibatkan Harimau Muda di Slovakia itu, pendedahan di luarnegara beratus kali lebih baik jika dibandingkan membiarkan Harimau Muda bertanding di dalam Liga Perdana mahupun Liga Singapura. Perkara ini telah Cakap2Bola tekankan di artikel Cakap2Bola terdahulu bertajuk JANGAN PERTIKAIKAN HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA.
Pada pendapat Cakap2Bola wartawan Harian Metro ini menulis mungkin ada dendam di hati kerana mungkin mahukan FAM menghantar beliau sendiri ke Slovakia. Cakap2Bola tidak pernah percaya akan penulisan wartawan di akhbar2 perdana kerana mereka menulis penuh tipu muslihat...

Thursday, March 4, 2010

PASUKAN2 YANG LAYAK KE PUSINGAN AKHIR PIALA ASIA 2011

Tiada satu pun pasukan dari Asia Tenggara yang dapat melayakkan diri ke Pusingan Akhir Piala Asia 2011 di Qatar. Thailand , Singapore, Vietnam, Indonesia dan negara kita telah kecundang di pusingan awal. Malaysia awal2 lagi sejak bulan Januari yang lepas telah tersingkir, manakala Singapura dan Thailand baru sahaja tersingkir setelah tewas di tangan lawan masing2 pada 3hb March yang lepas. Singapura yang memerlukan seri telah tewas 2-1 kepada Jordan manakala Thailand yang memerlukan kemenangan telah tewas 1-0 di tangan gergasia Asia iaitu Iran.

Di bawah ini ialah senarai negara2 yang layak ke Pusingan Akhir itu :

Direct bye to the Finals
AFC Asian Cup 2007: Iraq, Saudi Arabia, Korea Republic
AFC Challenge Cup 2008: India
AFC Challenge Cup 2010: DPR Korea
AFC Asian Cup Qatar 2011™ hosts: Qatar

Eligible through qualifying
Group A: Japan, Bahrain
Group B: Australia, Kuwait
Group C: UAE, Uzbekistan
Group D: Syria, China PR
Group E: IR Iran, Jordan

Melihat kepada senarai negara2 yang layak, pada pengamatan Cakap2Bola, skuad kendalian Rajagobal tidak jauh berbeza dengan pasukan2 ini. Contohnya, pada perlawanan persahabatab skuad Rajagobal telah menewaskan Syria 4-1 di KL, seri dgn China 0-0 di KL juga, seri 0-0 dengan Jordan di Amman tahun lepas dan tewas dengan Saudi 2-1 di Dammam. Dari sini kita melihat bahawa skuad kebangsaan di bawah kendalian Rajagobal berada di landasan yang betul dan FAM perlu benar2 ikhlas untuk memajukan skuad ini. Jangan takut untuk mengaturkan perlawanan persahabatan di luar negara malah FAM boleh menghantar skuad ini untuk perlawanan persahabatan di negara2 Amerika Selatan, contohnya baru2 ini Korea Utara yang menetang Venezuela di Caracas.
Apakata FAM masukkan Korea Utara, New Zealand,Iraq di dalam senarai perlawanan persahabatan tahun ini selain dari Qatar dan Korea Selatan yang diwar warkan untuk menentang Malaysia.

BAGUS LER FAM NAK ARRANGE MORE FRIENDLY MATCHES UNTUK SKUAD KEBANGSAAN


gambar perlawanan antara China dan Portugal

Bila baca keputusan perlawanan antara Malaysia dgn kelab Jepun dengan berakhirnya seri, Cakap2Bola merasakan FAM mengambil langkah ke belakang bukan ke depan kerana pasukan2 negara Asia yang lain seperti China dan Qatar mengaturkan perlawanan dengan skuad Piala Dunia Slovenia dan Portugal di Eropah. China tewas di tangan Portugal CHINA 2 PORTUGAL 0 manakala SLOVENIA 4 QATAR 1 di Slovenia.

walaubagaimanapun bila baca kenyataan Setiausaha Agung FAM di laman HARIMAU MALAYA maka terubat sedikit kegusaran Cakap2Bola selaku peminat bolasepak negara kerana Cakap2Bola merasakan ada potensi pada pasukan ini cuma FAM selaku " bapa " kepada sukan bolasepak ini kenalah memupuk potensi skuad ini sehingga menjadi skuad yang disegani di rantau Asia.

Monday, March 1, 2010

KESIAN DAN CABARAN BUAT SKUAD RAJAGOBAL

Kesian pada skuad Rajagobal ini kerana beliau inginkan sekuarang2nya 30 perlawanan persahabatan yang kompetitif tetapi FAM agak sukar untuk mendapatkan pasukan untuk bersaing dengan skuad kebangsaan ini. Agak mengecewakan bila baca artikel KELAB JEPUN GANTI TOGO di dalam Utusan Malaysia ini.
Mengapalah teruk sangat FAM ini sehingga mengambil kelab Jepun yang berpengkalan di Singapura dan bermain di Liga S sahaja. Taraf kelab Jepun ini kemungkinan setaraf dengan PKNS FC sahaja.Lagi baik menjemput kelab2 ternama di Timur tengah seperti Al Hilal atau Al Ittihad dari Saudi ataupun Sepahan dari Iran . Kalau nak dekat sikit, ambil Kelab Pohang Steelers dari Korea. Kelab2 ini sering mengungguli Asian Champions League.
Satu cadangan Cakap2Bola, FAM menghantar skuad kebangsaan ke Afrika Selatan menjelang Piala Dunia kerana pasukan2 ternama Piala Dunia seringkali menginginkan warm up match dengan pasukan2 yang cikai menjelang Piala Dunia. FAM boleh mengaturkan sekurang2 3-4 perlawanan dengan pasukan2 Piala Dunia ini. Pasukan New Zealand pernah berbuat demikian pada tahun 2006 dengan mengatur beberapa perlawanan di Germany termasuk melawan Brazil yang menyaksikan pasukan ini dibelasah teruk. Sekarang ini kita lihat New Zealand sudah beraksi di Piala Dunia 2010, sedangkan pada tahun 2007 pasukan kebangsaan kita di bawah kendalian Norizan Bakar hanya tewas tipis di tangan NZ ini di New Zealand.
Apalagi FAM, hantar sahaja skuad rajagobal ke Afrika Selatan untuk warm up match dengan Brazil, France, Argentina atau mana2 pasukan Piala Dunia sekalipun.

Saturday, February 27, 2010

KEMENTERIAN PELAJARAN BARU TERSEDAR DARI LAMUNAN..

Kenyataan Menteri Pelajaran yang juga TPM Malaysia Tan Sri Mahyudin yassin tentang Kementerian Pelajaran akan meningkatkan mutubolasepak dengan menganjurkan liga amatlah dialu-alukan. Cakap2Bola pernah menyentuh di dalam artikel terdahulu akan betapa lembabnya Kementerian Pelajaran dibawah Menteri terdahulu iaitu akan peranan Kementerian didalam memajukan sukan terutama bolasepak. Tiada lagi Liga Zon maupun Majlis Sukan Sekolah Daerah untuk bawah 15 mahupun 18. Penganjuran bolasepak antara sekolah lebih bercorak Pestabala dan hanya dilangsungkan setiap 20 minit separuh masa. Dua hari pertandingan dah tamat Pertandingan Bolasepak sekolah2. Pemenang zon akan terus mewakili ke peringkat zon seterusnya. Bakat2 yang terbaik di sekolah2 yang lain dibiarkan begitu sahaja kerana sekolah mereka tewas. Inilah yng ditekankan di dalam artikel Cakap2Bola terdahulu.
Perkara ini perlu diubah. Sistem yang lama iaitu pertandingan sekolah2 bercorak Liga patut diadakan. Jurulatih daerah perlu dilantik dan bertindak sebagai "talent scout" untuk mencari bakat2. Kem2 Bakat perlu diadakan semula. Liga sekolah2 boleh dijalankan setiap hari Khamis contohnya bermula dari bulan januari sehingga Mac. Sekolah2 akan berlatih di akhir tahun sebelum cuti sekolah. Pemilihan skuad bawah 15 dan 18 dan latihan akan diadakan selepas peperiksaan akhir tahun dan secara tidak langsung tidak akan mengganggu pelajaran.
Cakap2Bola memberi contoh ini kerana berdasarkan pengalaman Cakap2Bola yang bermain di tahun 1982 Liga Sekolah2 JB yg berlangsung didalam format disebutkan di atas. Akibat dari sistem yang betul inilah menjadikan skuad bolasepak sekolah Cakap2Bola Tahun 1982 sekarang ini menjadi orang yang berkarier dalam bidang masing2....secara tidak langsung membuktikan bahawa sukan tidak merosakkan pelajaran anak2.

Wednesday, February 17, 2010

PIALA FA 2nd Round Selangor 2 PKNS 0


Scoreline sebijik macam final Piala Tan Sri Mustapha Kamal tempuhari. Selangor 2 PKNS FC 0. Takpelah...masih ada " home game " di Stadium MBPJ. Agaknya PKNS menghormati " abang nya " selangor. PKNS FC ni ibarat " Selangor B " sebenarnya. Cuba bayangkan jika pusingan kedua ni PKNS menang 3-0, Selangor tersingkir....mau kecoh satu Kompleks Sukan PKNS dan FA Selangor. PKNS dilatih oleh Haji Abdul Rahman Ibrahim bekas jurulatih negara.

Tuesday, February 16, 2010

SIAPA YONG KUONG YONG?


Nama ini mungkin asing bagi peminat2 bolasepak tanahair. Akhirnya Rajagobal dapat menilai satu lagi bakat baru negara utk diserapkan di dalam skuad bawah 23 negara. Yong Kuong Yong mewakili Kuala Lumpur dan telah menjaringkan beberapa gol untuk skuad KL tetapi yang paling diingati ialah jaringan gol menentang Selangor walaupun KL tewas 4-1. Di dalam artikel Cakap2bola yang bertajuk TIADA LAGI KAUM CINA DI DALAM SKUAD KEBANGSAAN akan tiada lagi pemain berbangsa Cina di dalam skuad negara. Semuga Yong Kuong Yong akan berjaya mempamirkan prestasi yang baik seterusnya menjadi 1st 11 skuad Rajagobal. Artikel tentang pemilihan beliau boleh di baca di Ruangan Sukan Berita Harian

Friday, February 12, 2010

RATING PERSATUAN2 BOLASEPAK NEGERI

Di bawah ini Cakap2Bola ingin memberi rating kepada Persatuan Bolasepak Negeri . Rating ini bukan berdasarkan persembahan pasukan mereka tetapi lebih kepada aspek pengurusan dan kewangan. Negeri yang mendapat rating rendah adalah kerana sering dibelenggu masalah kewangan dan pemain2 tidak di bayar gaji . Rating 5 menunjukkan yang terbaik, 4 - Baik, 3 - sederhana, 2 - Teruk, 1 - Terlalu Teruk

PERLIS - Rating 3 - Presiden Perlis FA terlalu byk memimpin persatuan sukan negara dan berpolitik dengan Kerajaan Negeri.

KEDAH - 3 - Tiada masalah kewangan tetapi ada unsur2 sabotaj oleh ahli Kedah FA akibat fahaman politik

PENANG - 2 - Tiada pemimpin sukan yang berkaliber untuk memimpin FA.

PERAK - 1 - Hutang lapuk sejak 2006, sehingga gaji pemain tertunggak sejak tahun tersebut.

SELANGOR - 5 -Cekap walaupun terdapat perbezaan fahaman politik. FA diuruskan secara professional malah kelab dibawah gabungannya seperti PKNS FC menunjukkan prestasi yang baik, dari segi pengurusan mahupun kewangan.

KUALA LUMPUR - 2 - Memerlukan sentuhan Tan Sri Elyas Omar semula jika mahu berjaya seperti di tahun 80 dan 90an.

NEGERI SEMBILAN - 5 - Cekap dan tidak pernah ada rungutan gaji.

MELAKA - 1 - Sering mendengar keluhan pemain. Presiden Melaka FA sepatutnya meletakkan jawatan jika tidak berkemampuan untuk menyalurkan bantuan kewangan ke FA. sedangkan Melaka mempunyai banyak sumber kewangan. Presiden terlalu banyak berpolitik.

JOHOR - 5 - Walaupun Johor tidak mengungguli mana2 Piala, tetapi Johor FA amat prihatin terhadap kemajuan pasukan dengan merehatkan jurulatih sertamerta setelah gagal. Ini menunjukan kecekapan pengurusan ditambah adanya beberapa kelab Johor di Liga Malaysia.

PAHANG -1 - Presiden perlu berundur. Masalah gaji pemain sering didengar setiap tahun.

TERENGGANU - 4 - Ada juga terdengar rungutan pemain2 , gaji lambat dibayar.

KELANTAN - 5 - Dengan sumber kewangan terhad, Presiden berjaya mengemudi pasukan dengan sistematik.

SARAWAK - 1 -Boleh dikatakan tidak berkemampuan untuk bertanding.

SABAH - 2 - Memerlukan pemimpin FA yang baik dan kurang berpolitik. Sabah mempunyai bakat bolasepak yang banyak.

Thursday, February 11, 2010

FAM JANGAN BERMIMPI LAGI

Setelah melayari web site FIFA SENARAI FRIENDLY MATCHES FIFA tidak kelihatan nama Malaysia di dalam list ini. Yg Cakap2Bola cukup kagum ialah pasukan China dan juga pasukan2 dari negara Arab yang kerap mengartur perlawanan persahabatan sehingga ke bulan April ini. Kita juga dapat melihat bagaimana China membelasah Korea 3-0 di Tokyo di dalam Kejohanan Bolasepak Asia Timur sehingga memeranjatkan pasukan Korea. Kita jangan lupa tahun lepas, pasukan Malaysia berjaya mengikat China dengan seri tanpa jaringan. China semakin lama semakin meningkat walaupun pasukan mereka gagal ke Piala Dunia. Sudah ketara tumpuan mereka sekarang ialah Sukan Asia, manakala Malaysia setelah memenangi Sukan SEA masih terus leka. Mungkin agaknya FAM nak bawah kelab2 ternama kot macam real Madrid tahun ini? Lagi besar kelab tu, lagi besar fees yang akan dibayar oleh FAM kot...
Sepatutnya FAM mengaturkan perlawanan persahabatan seperti tahun lepas, banyak lagi pasukan yang belum kita ketemui seperti Azerbaijan, Oman, malah kita boleh memanggil skuad New Zealand yang pada pengamatan Cakap2bola tidak jauh beza dengan pasukan negara cuma mereka beruntung layak ke Piala Dunia 2010 akibat kebodohan AFC yang bersetuju menerima Australia sebagai ahli gabungan AFC yang membuka peluang satu lagi pasukan Oceania ke Piala Dunia sedangkan negara2 asia yg lain menggigit jari.

Tuesday, February 9, 2010

JANGAN PERTIKAIKAN HARIMAU MUDA KE SLOVAKIA


Walaupun terdapat kritikan berkenaan penghantaran skuad Harimau Muda ke Slovakia, Cakap2Bola menyokong penuh pemergian skuad ini walaupun hanya bermain hanya 14-17 perlawanan sahaja dan ditempatkan di divisyen yang rendah. Pada Cakap2Bola, liga di Eopah berganda2 lebih elok dari Liga Super kita mahupun Liga Singapura.

Kita lihat bagaimana Akmal Rizal dahulu di zaman kemuncaknya, walaupun sebelum pulang ke tanahair, beliau hanya bermain di divisyen 4 Perancis, tetapi kita melihat begitu jauh mutu permainan Akmal berbanding dengan pemain yang bermain di Liga malaysia. Malah tidak keterlaluan, sewaktu Akmal bermain di Sukan SEA 2001, 2003 dan Kejohanan Piala Tiger 2002 di Singapura, walaupun Malaysia gagal bergelar juara, tetapi kelibat beliau digeruni pemain2 lawan. Tetapi malangnya beliau pulang ke Tanahair, permainan beliau semakin lama semakin merosot ditambah dengan kecederaan demi kecederaan.

Cuma pada pendapat Cakap2Bola, tidak perlu ada Harimau Muda B, cuma FAM perlu fokus kepada skuad kebangsaan ( skuad ini juga skuad Bawah 23 negara) dan Skuad harimau Muda. Pendedahan kepada kedua2 skuad ini perlulah berterusan dengan mengaturkan perlawanan2 yang berkualiti untuk mengekalkan standard permainan yang tinggi dan bukan setakat bermusim. Kita tidak mendengar perancangan skuad kebangsaan untuk 6 bulan ini. Apakah siri perlawanan persahabatan yang akan dilakukan skuad negara atau apakah hanya Hangat2 Tahi Ayam sahaja FAM ini......Cakap2Bola tak perasan pulak, samada bonus RM30,000 untuk pemain kerana memenangi pingat emas Sukan SEA dah ditunaikan ke?

Sunday, February 7, 2010

SELANGOR JUMPA PKNS DI PIALA FA

Pertembungan abang adik di Pusingan Kedua Piala FA diantara Selangor dan PKNS FC. Seolah2 ulangan pertemuan pasukan remaja kedua2 pasukan di Final Liga Bawah 20 Selangor Piala Tan Sri Mustapha Kamal pada 17hb Januari 2010 yang lepas yang menyaksikan Selangor menewaskan PKNS FC.

Jika Cakap2Bola tidak silap, 3-4 tahun yang lepas, PKNS hampir2 memalukan Selangor sehingga Presiden FA Selangor ketika itu mencadangkan hanya 1 sahaja pasukan dari selangor bertanding....punyalah kurang cerdik kenyataan Presiden FAS Khir Toyo ( yang rasanyalah...tendang bola pun tak pandai ....hehehehe) ketika itu tanpa mengambil kira sejarah PKNS FC dan bakat2 seluruh negeri Selangor ini. Sekurang2nya jika tidak dapat mewakili Selangor, mereka ini boleh mewakili PKNS....Manchester pun ada 2 team....

Cakap2Bola berharap PKNS dapat memberi kejutan buat Selangor...

Saturday, February 6, 2010

TIADA LAGI KAUM CINA DALAM SKUAD BOLASEPAK NEGARA?

Dahulu pasukan bolasepak negeri mahupun kebangsaan akan terdapat campuran kaum. Baik Melayu ,Cina, India, Singh mewakili pasukan negara. Tahun 70an dan 80an adanya Chin Aun, Wong Chong Wah, Yip Chee Keong, James Wong, Lim Teong Kim, Lim Chuan Chin dan lain lain lagi mewakili negara. Tahun 90an ada Yap Wai Loon,Lee kin Hoong dan lain lain lagi. Tapi selepas tahun 2000 , tiada lagi kaum Cina di dalam skuad kebangsaan kecuali Liew Kit Kong yang rupanya seperti seorang India ( rasanya tentu anak kaum India diambil anak angkat oleh keluarga Liew ). Nasib baik jurulatih Harimau Muda A dan B berbangsa Cina iaitu saudara Azraai Khor Abdullah dan juga Ong Kim Swee. Maka lengkaplah 1Malaysia kebanggaan PM kita...

Friday, February 5, 2010

PASUKAN MALAYSIA LEBIH SERASI DENGAN JERSEY BIRU



Sepanjang pemerhatian Cakap2Bola terhadap pasukan kebangsaan, Cakap2Bola mendapati jersey berwarna biru lebih serasi dengan pasukan negara. Sewaktu Sukan SEA baru2 ini, hampir kesemua perlawanan Malaysia menggunakan jersey biru ( kecuali 1 perlawanan ) yang membuahkan pingat emas. Mungkin ini hanya satu kebetulan tetapi dahulu bila mana Malaysia menggunakan jersey kuning, asyik kalah sahaja...hahah mungkin tak sesuai kot, warna diraja heheh...walaubagaimanapun ini hanyalah pemerhatian, yang paling penting segala ketentuan adalah dari yang Esa...kita perlu berusaha untuk mencapai kejayaan

Thursday, January 21, 2010

FINAL PIALA TAN SRI MUSTAFA KAMAL 2010




Antara penonton2 perlawanan akhir itu


Skuad PKNS FC sedang melakukan warm up sebelum perlawanan

Final Liga Bawah 20 Selangor Piala Mustafa Kamal telahpun berlangsung pada 17hb Januari yang lalu bertempat di Stadium MBPJ. Perlawanan di antara Akademi Bolasepak PKNS FC dan Red Giant FC ( yang merupakan skuad bawah 20 dan Piala Presiden Selangor) seolah2 antara perlawanan pasukan abang adik, yang berkesudahan Selangor Red Giant menumpaskan PKNS FC dengan 2-0 seterusnya membawa pulang Piala Tan Sri Mustafa Kamal untk tahun 2010 ini.
Pada perlawanan tersebut agak ketara bahawa PKNS FC tidak bermain di tahap keupayaan sebenar kerana terlalu menghormati skuad Selangor selaku " abangnya". Walaupun skuad PKNS FC pada pusingan awal hinggalah separuh akhir telah membelasah lawan2 mereka tetapi kemungkinan faktor pengalaman dan terlalu menghormati lawan menyebabkan mereka kecundang. Skuad PKNS FC yang majoritinya pemain2 yang masih bersekolah menampakkan potensi untuk menjadi pencabar di musim akan datang.
Sebelum perlawanan akhir bawah 20 itu berlangsung, perlawanan akhir jemputan 4 penjuru bawah 12 telah berlangsung dimana skuad PKNS FC bawah 12 telah mengalahkan skuad bawah 12 MK Land dengan tendangan penalti.Skuad Bawah 12 PKNS FC ini merupakan skuad bawah 11 yang menjuarai Liga Komuniti Kebangsaan baru2 ini

SHABBERY CHIK TOLONG.........

Kesian Azrai Khor Abdullah selaku jurulatih Harimau Muda Bawah21. Terpaksa menjerit sana sini untuk skuad kendaliannya. Sudahlah di singkirkan dari Liga Premier semata2 nak masukkan Pahang, tiada perlawanan kompetitif untuk pasukannya. Pasukan ini nanti yang diharapkan untuk mempertahankan pingat emas bolasepak Skan SEA 2011.
Perkara ini sudah menjadi adat kepada FAM. Sebagaimana dikatakan dalam artikel terdahulu, FAM seolah2 tidak berminat untuk memajukan bolasepak negara. Mereka sibuk mesyuarat sana sini, seminar sana sini. . Entah2 wang kemenangan pingat emas Sukan SEA tempuhari masih tertunggak.
Sudahla MSSM membatalkan perlawanan bawah 12 dan 15, ini pulak FAM selaku badan induk bolasepak mengabaikan skuad bawah 21 selaku skuad harapan Sukan SEA. Shabery Chik perlu menolong dan membantu...nak harapkan FAM...memang hampeh...yg nampak bekerja hanyalah Setiausaha Agung FAM yang merupakan bekas Jeneral, yang lain2 dalam EXCO tu...berundurlah cepat2....

Bacalah artikel keluhan Azrai Khor ni http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Sukan/20100121053237/Article/, tak lama lagi mesti kena pecat dengan alasan buat kenyataan di akhbar...FAM kan memang diktator , dah berapa banyak pemimpin sukan yang kena gantung....

Saturday, January 16, 2010

AKADEMI BOLASEPAK PKNS FC MARA LAGI....


LOGO PKNS FC


IBUBAPA DAN KELUARGA PELATIH2 AKADEMI YANG MENONTON LATIHAN ANAK2 DI KOMPLEKS SUKAN PKNS FC


LATIHAN SKUAD BAWAH 10


LATIHAN SKUAD BAWAH 12 - SKUAD YANG MEMENANGI KEJUARAAN BAWAH 11 LIGA REMAJA KEBANGSAAN


LATIHAN SKUAD BAWAH 15


LATIHAN SKUAD BAWAH 18


PERSAHABATAN UNTUK SKUAD PIALA PRESIDEN

SKUAD BAWAH 20 PKNS FC BERJAYA MELAYAKKAN DIRI KE PERLAWANAN AKHIR BAWAH 20 PIALA TAN SRI MUSTAFA KAMAL. PERLAWANAN AKAN BERLANGSUNG PADA 17HB JANUARI 2010 PUKUL 8.45 MALAM DI STADIUM MBPJ. DENGAN CORAK LATIHAN YANG SISTEMATIK DAN SIRI PERLAWANAN PERSAHABATAN YANG SERING DILAKUKAN DENGAN SKUAD YANG LEBIH SENIOR DARI SKUAD BAWAH UMUR PKNS MENJADIKAN SKUAD AKADEMI BOLASEPAK PKNS SATU PASUKAN YANG GAGAH. CONTOHNYA SKUAD BAWAH 15 TAHUN PKNS AKAN MELAKUKAN PERSAHABATAN DENGAN SKUAD LAWAN YANG LEBIH UMUR DARI MEREKA, KERANA JIKA SAMA UMUR, PASUKAN LAWAN AKAN MENJADI LAUK ATAU BELASAHAN SKUAD PKNS INI/ DENGAN CARA INI SKUAD AKADEMI PKNS SENTIASA BERSEDIA BAIK DARI SEGI FIZIKAL MAUPUN MENTAL BILA MENGHADAPI MANA2 KEJOHANAN...GO PKNS GO....