Monday, November 23, 2009

BETUL KA APA YG DIKATA OLEH PRESIDEN FAM???

Cuba hang baca statement dari Presiden FAM ni, hang ingat ada betul ka?? Aku petik dari Utusan Online hari ini. Kalaulah Presiden memang benar2 nak berlaku adil, aku takut yang dok keliling Presiden je yang lebih2, wa ampu sana wa ampu sini.....sendiri mau ingatlah wahai majlis exco FAM jika benar2 mahukan Liga Malaysia satu liga yang berkualiti walaupun jumlah pasukan yang kecil. Dari situ, kita akan dapat pemain2 yang berkualiti....Masalahnya Kelantan yang sudia bersedia dengan Liga Malaysia 2010 pun masih lagi gagal mematuhi syarat2 FAM apatah lagi Pahang......

'Pahang tiada keistimewaan'

PETALING JAYA - Tidak akan ada layanan istimewa mahupun pilih kasih mampu diberikan oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah (gambar) walaupun kepada Pahang jika negerinya itu yang masih gagal memenuhi syarat-syarat asas penyertaan Liga Malaysia musim depan.

Tegas baginda sempena mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM semalam, FAM hanya mahu mengamalkan dasar meritokrasi kepada setiap pihak seperti mana yang terbukti dengan penurunan skuad Tok Gajah itu ke Liga Perdana 2010 setelah menduduki antara dua tempat tercorot Liga Super musim ini.

"FAM telah memberikan tempoh sehingga 30 November ini iaitu tarikh akhir kedua untuk pasukan berkenaan memenuhi syaratnya. Kita harus menerima hakikatnya dan menegakkan pengurusan secara profesional. Saya tidak akan berganjak walaupun Pahang turut terlibat," titah baginda di Wisma FAM, Kelana Jaya.

Sehingga kini, tiga pasukan dalam Liga Super masih belum memenuhi syarat penyertaan yang berkaitan tunggakan gaji pemain, caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Perkeso dan potongan cukai pendapatan ialah naib juara Piala Malaysia dan Piala FA - Kelantan, Perak dan Pulau Pinang sementara daripada Liga Perdana ialah Pahang, Shahzan Muda dan Melaka.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata, sekiranya semua pasukan itu masih gagal berbuat demikian, mesyuarat Majlis FAM dengan cadangan Jawatankuasa Pertandingan Tempatan pada 6 Disember ini akan menentukan format pertandingan yang sewajarnya sama ada untuk kekal dengan baki pasukan sekarang atau sebagainya.

No comments: